Zomer, uitademen en lichaamsgerichte kunstzinnige therapie

Op 21 Juni is het midzomer. Dat wil zeggen dat die dag de zon zijn hoogste punt heeft bereikt. Hij gaat vanaf nu langzaam dalen en de dagen gaan korten. Na alle drukte van het afgelopen jaar is er tijd om uit te rusten en op adem te komen.

De zomer beweegt je naar buiten toe. Vanuit je kern naar de periferie; van alles wil ons naar buiten lokken. We genieten van de weelde van de natuur zoals de kleuren en geuren van bloemen, van de warmte in de lucht, het licht tot laat in de avond, het gezang van de vogels.

De natuur, de warmte, het zonlicht en het nemen van vakantie helpen je om te vertragen en je innerlijke bron te vullen.

Je kunt de zomertijd dan ook zien als een periode om uit te ademen en om te ordenen. Er is nu ruimte om stil te staan bij wat je nog graag wil doen in je leven en hoe je daar richting aan kunt geven.

Zoals het jaar ons het in-, en uitademen van de natuur laat beleven door de toenemende en afnemende kracht van de zon, zo spiegelt het innerlijk leven ook het ritme van het in-, en uitademen.

Verstoorde ademhaling

Door een ingrijpende gebeurtenis zoals een verlies van iemand, van gezondheid, je baan of bij een trauma kan de ademhaling verstoord raken. Verstoring van het in-, en uitademen van zowel lucht alsook gevoelens en gedachten. De binnen-, en buitenwereld zijn dan in een verstoord ritme bij ons terechtgekomen. Het lukt niet goed om uit te ademen en ook niet om in te ademen.

Bij een ontspannen uitademing of ‘ontkramping’ gaat het om het leren loslaten van vaste vormen of voorstellingen. Dan is vooral het schilderen met waterverf gewenst. Ritmisch, fantasiewekkend spel, het waterelement, kleurnuancen en het beleven van kleurstemmingen en kleurkwaliteiten zijn dan weldadig. Het werkt via het gevoel harmoniserend op hartslag en bloedsomloop.

Uit de praktijk

Een mevrouw met beginnende dementie en liefde voor de zee lukte het aanvankelijk niet om zelfstandig de golven van de zee te schilderen. Echter toen ze haar penseel met waterverf op het ritme van haar ademhaling kon meebewegen op de golfbeweging lukte haar dit wel. Ze voelde zich weer even een met de golven. Hoe vreugdevol was die ontdekking en hoe rustgevend deze wijze van schilderen voor haar!

Gevoelens en overleven

Zijn gevoelens erg onaangenaam en hevig dan kunnen ze gemakkelijk gedempt worden. Door je af te sluiten, hard te gaan werken, je helemaal richten op de zorg voor anderen en vluchten in middelen als suiker, pillen of alcohol kunnen gevoelens worden afgevlakt en daarmee de ademhaling oppervlakkig gemaakt. Een overlevingspatroon kan het gaan overnemen.

Wanneer er geen ruimte is voor het toelaten van primaire emoties als boosheid en verdriet, kunnen deze zich vastzetten in onbewuste delen van onszelf. Het gevolg hiervan is dat je secundair kunt gaan reageren. Zo is het bijv. makkelijker om je slachtoffer te voelen of boos te zijn, dan te voelen dat je gekwetst bent of afgewezen wordt.

Emoties en Lichaamsgerichte kunstzinnige therapie (LKT)
Bij een verstoorde ademhaling door emoties die geen ruimte hebben gekregen kan LKT ook helpend zijn. Met lichaamsgerichte en kunstzinnige oefeningen wordt het gewaarzijn van lichaamssensaties beoefend om de verbinding met je lichaam en het vermogen tot het ‘voelen van binnenuit’ te ontwikkelen of te versterken. Dit is gezondmakend. Het geeft ook toegang tot wezenlijke informatie.
In plaats van weg te lopen van die emoties zoek je ze nu juist op. Het er naartoe ademen en het in beeld brengen helpt om de emotie helemaal te doorleven. De emotie breek je zo beetje bij beetje af. Dit is gezonder dan ze te ontkennen. Door er met aandacht bij te blijven, te doorvoelen en te uiten ebt het gevoel weg en komt er (adem)ruimte. 

Terug

Reageer

Anita Peeters

Praktijkadressen:
Atelier Aventurijn
Heipoldersstraat 10, 5591 KB Heeze

Gezondheidscentrum Mercuur
Frankrijkstraat 126, 5622 AH Eindhoven

06 521 666 04
anita@atelieraventurijn.nl

AGB-praktijkcode: 90055330
AGB-zorgverlenerscode: 90046712
KvK : 55070477
BTW: NL001843295B37

ING : NL05INGB0004544283